Vi skal give et grønnere Danmark videre til vores børn

Når vi gør os uafhængige af russisk olie og gas - så skal vi huske også at passe på vores naturværdier og behandle folk ordentligt. Det kan godt gå hånd i hånd.

Flere vindmøller, solceller og biogasanlæg er på vej. Men Lotte og Bent i Bøvlingbjerg vil ikke have solceller og flere vindmøller som nabo. Mens Pernille og Asger i Hørsholm mener, at det er i de tyndt befolkede egne, vi skal sætte møller og solceller op; for det generer jo færrest derude på landet.

Den tilgang duer bare ikke, hvis vi skal lykkes med at gøre Danmark grønt og fri for russisk olie.

Lige nu er det Midt- og Vestjylland, der laver mest grøn energi til Danmark, mens andre putter sig glad og tilfreds under den varme dyne. – Ingen arbejdspladser, ingen penge, tvivlsom erstatning, ødelagte herlighedsværdier og smuk natur er prisen for vestjyderne.

Det kan vi som politikere sagtens gøre bedre!

Vi har alle sammen brug for et grønt Danmark. Derfor skal alle tage et ansvar. Bent skal have en rimelig erstatning, når han pludselig bliver nabo til møller, og hans hus og dermed pensionsopsparing mister værdi. Og byerne skal også lave grøn energi og betale for, at el-nettet i Jylland og på Falster bliver udbygget, så strømmen kan nå frem i hele landet.

I dette forsøg på et kritisk interview forklarer jeg, hvordan jeg mener, det skal gribes an. Du kan selv vurdere, hvordan jeg klarer det. Og jeg svarer glad og gerne på uddybende spørgsmål.

Løsninger

  • Vi skal have solceller op på tagene i byerne, hvor strømmen bliver brugt.
  • Midt- og vestjysk jord skal fange CO2 ind via planter.
  • Vindmøller skal placeres på havet, hvor de ikke ses.
  • Der skal grønne uddannelser og forskning til de egne, der laver den grønne strøm.
  • Vi skal alle bidrage til den grønne strøm og transporten af den – ikke kun landkommunerne.
  • En større del af overskuddet ved energi parker skal gå til lokalsamfundet.
  • De lokale skal have mulighed for at få andele i energiparkerne.
  • Møller på land skal fordeles ud fra en national planlægning med ordentlig erstatning til borgerne omkring møllerne.

Og så skal vi have fjernet den tåbelige regel, der gør det virkelig bøvlet for kommuner i at lægge solceller på tagene; hvor hvert lille anlæg på en børnehave skal have sit eget el-selskab med sin egen bestyrelse. Det er bøvlet. Det er dyrt. Og det har fået kommunerne at stoppe med solceller.

Vi skal have grøn energi til hele Danmarks forbrug. Det skal bare ske på en ordentlig og fair måde, der ikke ødelægger det for mennesker og vores smukke smukke natur.